Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ LIGHT

Κεϊκ σοκολάτας light… γίνεται?

chocolate cakeΧρόνος προετοιμασίας: 10΄
Χρόνος ψησίματος: 45΄
Υλικά για 4 μερίδες
  • 2 ποτ νερό
  • 2  κ.σ λάδι
  • 50γρ. ακατέργαστη ζάχαρη Fytro
  • 1 κ.σ σκόνη κακάο
  • 1,5 κ.σ ξύδι
  • 170 γραμμ.  αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 60 γραμμ. κουβερτούρα
  • 60 γραμμ. νιφάδες κουβερτούρας
  • 1 κ.γλ. σόδα
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 50 γραμμ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • ½  βανίλια
Εκτέλεση
  1. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
  2. Χτυπάτε όλα τα υλικά, εκτός από τα καρύδια και τις νιφάδες, στο μίξερ.
  3. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα στο μίγμα.
  4. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα καρύδια και τις νιφάδες.
  5. Βάζουμε το μίγμα σε φόρμα και το ψήνουμε 45΄ στους 180ο C.
Θρεπτική ανάλυση ανά 100γρ. (1 μέτριο κομμάτι)
Ενέργεια:                     514 θερμίδες
Λιπαρά:                       28.7 γρ
Κορεσμ λιπαρά:          9.2γρ
Υδατάνθρακες:            60.1γρ
Χοληστερόλη:             0.9mg
Διατροφικά σχόλια:
Είναι γνωστό ότι τα γλυκά προσδίδουν αρκετές θερμίδες, παράλληλα με τη μεγάλη πρόσληψη ζάχαρης και λιπαρών. Ωστόσο, υπάρχει υγιεινός και .. διαιτητικός τρόπος να τα απολαμβάνουμε όταν υπάρχει η δυνατότητα να το ετοιμάσουμε μόνοι μας. Συγκεκριμένα το σοκολατένιο κέικ αποτελεί αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων και τις περισσότερες φορές είναι η πιο συχνή ‘ατασθαλία’ όσων ακολουθούν ένα διατροφικό σχήμα για απώλεια βάρους.
Η light έκδοση της παραδοσιακής και ‘λιπαρής’ συνταγής του κέικ, πραγματικά δεν υστερεί σε γεύση και μέσα από την θρεπτική του ανάλυση οι διαφορές είναι αξιοσημείωτες. Μάλιστα , εκτός από τις θερμίδες, που είναι λιγότερες από τις μισές, τα λιπαρά, αλλά και τα κορεσμένα λιπαρά είναι αρκετά μειωμένα. Η χοληστερόλη είναι σχεδόν ανύπαρκτη και οι υδατάνθρακες βρίσκονται στο μισό. Όλα τα ανωτέρω στοιχεία, καθιστούν την light συνταγή κατάλληλη για όσους θέλουν να χάσουν βάρος αλλά και για όσους θέλουν να μειώσουν την χοληστερόλη. Η αντικατάσταση του βουτύρου με ελαιόλαδο, βελτιώνει την ποιότητα των λιπιδίων. Μάλιστα δεν υπάρχουν ζωικά προϊόντα, οπότε η συγκεκριμένη συνταγή είναι κατάλληλη και για χορτοφάγους ή και για όσους ακολουθούν τη νηστεία.  Επίσης η light συνταγή προσφέρει και περισσότερα αντιοξειδωτικά, λόγω του κακάο και των καρυδιών, αλλά και ω3 λιπαρά, τα οποία έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία μας.
Σκοπός μας λοιπόν είναι , να προσλαμβάνουμε όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά γίνεται ακόμη και μέσα από τις γλυκές μας επιλογές. Όταν δημιουργούμε τις αγαπημένες μας συνταγές στο σπίτι, τότε όχι μόνο επιλέγουμε αγνές και καθαρές πρώτες ύλες, αλλά τροποποιώντας ελαφρώς τη γνήσια συνταγή , μπορούμε να μειώσουμε αρκετά τις θερμίδες και τα λιπαρά. Σωστή διατροφή και γεύση και … σοκολατένια γλυκά μπορούν να συνυπάρχουν!
Καλή σας όρεξη!
Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012

Αναστασία Δ. Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D.
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων
Μέλος British Dietetic Association
Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής  Εταιρείας

Δεν υπάρχουν σχόλια: